Πέγεια χωριό της Πάφου

Η Πεγεια στη Παφο ειναι οπωσδηποτε ενα απο τα πιο ομορφα χωρια της Κυπρου. Ανακυρηχθηκε σε δημο το 1994, και η περιφερεια της καλυπτει 4,552 εκταρια καθιστωντας την ενα απο τους μεγαλυτερους δημους της Κυπρου.

Η Πεγεια βρισκετε σε αποσταση 15 χιλιομετρων απο το κεντρο της Παφου, κοντα στη πανεμορφη χερσονησο του Ακαμα. Το χωριο ειναι ριζωμενο στις πλαγιες ενος βουνου, σε υψομετρο 200 μετρων, προσφερωντας αξιοζηλευτη πανοραμικη θεα προς τα δυτικα παραλια του νησιου. Συνδιαζει βουνο και θαλασσα με το ηπιο κλιμα της περιοχης.Οι κατοικοι ασχολουνται κατά κυριο λόγο με το τουρισμό, τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.

Η προσέλευση τουριστών, οι οποίοι προέρχονται από Κυπρο, Μεγάλη Βρετανία και αλλες χωρες έχει δώσει ώθηση στη δημιουργία αρκετων εστιατορίων, παραδοσιακών ταβερνών, κέντρων αναψυχής, ξενοδοχείων, τουριστικών συγκροτημάτων, επαύλεων κτλ που υπόσχονται στον επισκέπτη, ξένο αλλά και ντόπιο μια άνετη παραμονή στη σαγηνευτική περιοχή.

Η Πέγεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοσμοπολίτικη περιοχή καθώς οι κάτοικοι που δεν έχουν γεννηθεί στην Πέγεια υπερτερούν αυτών που είναι γεννημένοι στο δήμο.

Η βρυση της Πεγειας

Η βρυση των Πεγειωτισσων ειναι ενα αξιοθεατο με ιστορια, και σημειο αναφορας για ολες τις γενιες. Η βρυση κτιστικε το 1907 στη θεση της παλαιοτερης. Η λειτουργια της ηταν βαθυσημαντη γιατι μεχρι το 1956 ηταν η κυρια πηγη ποσιμου νερου για τη Πεγεια και τη γυρω περιοχη Αγιος Γεωργιος και Κολπος κοραλλιων, ειδικα σε εποχες ξηρασιας που ταλανιζαν το χωριο.

Περαν ομως απο την τοσο ζωτικη σημασια, η βρυση ηταν το σημειο αναφορας για τους νεους ολων των εποχων. Ηταν πηγη εμπνευσης τραγουδιων που δημιουργηθηκαν για μεγαλους ερωτες, αφου εκει οι κοπελιες συναντουσαν τους αγαπητικους τους.

Ηταν και εναι η πιο ξακουστη βρυση στην Παφο και σε ολη τη Κυπρο.

Leave a Reply